Feina del 10% més. III

Tercer exercici de la feina del 10%, a més a més i/o extra cal fer-ne, un i  només un d'aquest exercicis. 

 

Examen a casa, ajut del + 10% “Filosofia hel·lenística”.

QUALIFICACIÓ

Nom i cognoms:

 

Curs:
Data:
Matèria/Crèdit:
Full: 1


“En tractar de la vida benaurada, no em responguis pas, com en les eleccions, “aquest partit sembla tenir la majoria”; car per això mateix és el més dolent. No van tan bé les coses humanes, que el millor agradi al major nombre: el vot de la turba és argument de cosa pèssima. Cerquem, doncs, què és el millor a fer, no què és el més acostumat, i què és el que ens pot posar en possessió de la felicitat permanent, no què és el que aprova la turba dels vulgars, pèssim intèrpret de la veritat. Entre el poble vulgar, incloc també els que porten clàmide o corona, car no em fixo en la color dels vestits amb què es cobreixen els cossos; no em fio dels ulls en judicar l’home, car tinc una llum millor i més certera per a distingir les realitats veres de les falses: el bé de l’ànima, és l’ànima que ha trobar-lo. Si  mai té temps de respirar i entrar en si, llavors (...) “Tot el que fins ara he fet voldria no haver estat fet; quan repenso tot el que he dit, envejo els muts; (...) he posat tot l’esforç del món a separar-me de la multitud i fer-me albirador per alguna bona qualitat; i quina altra cosa he aconseguit que exposar-me als trets i donar esquer als mossecs de la maledicència”.

Sèneca, De la vida benaurada (Llibre II; paràgraf 1-5). “Sobre la felicidad”.


Ajuts i Bibliografia:
Webgrafia:
Un lloc on hi ha apunts, textos, temes i vocabulari filosòfic i models de textos. Tot això heu de fer-ho vosaltres. Si funciona i me’n surto sortirà enllaçat al nostre Moodle.
Heu d’anar als temes de primer i llavors entrar per temes com ho fem nosaltres.
- Bloc del Professor: http://filosofiaibloc.blogspot.com
Home el millor bloc de filosofia de primer de Batxillerat. Fa un temps que no hi publico res.
       
 Bibliografia:
-Atlas de filosofia, Alianza Atlas, Madrid, 2003. Diverses edicions. Més important, l’esquema i la situació dels autors i de la filosofia.
- Diccionario de Filosofia. de Ferrater Mora, José. Editorial , Barcelona.
- Filosofia i Ciutadania; el nostre llibre de text. Editorial Edebé, Barcelona.
- Castiñeira, A. i altres: Breu historia de la filosofia, Columna, Barcelona, 1987. Manual que he anat passant aquest dies per classe.
- Copleston, Frederick; Historia de la filosofia, Ariel Filosofia, Barcelona, 1993. Manual molt ampli i excessiu per a primer de Batxillerat, l’utilitzem per a segon de Batxillerat. Es tracta de vuit volums i tots els autors.
- Sèneca: De la vida benaurada; “De vita beata. Editorial Fundació Bernat Metge, Escriptors llatins, Barcelona, 2008. Llibrets molt ben editats amb llatí i català. Hi trobem dins d’aquesta l’edició els tractats: De la brevetat de la vida; “De brevitate vitae”.; De la providència; “De providentia”.
- Sloterdijk, Peter: Temperament filosòfics. De Plató a Focault. Edicions de la ela geminada (l·l), Girona, 2011. Llibre actual de filosofia amb mirades noves sobre diversos autors. Per aquest de Sèneca no ens ajudarà.


Es tracta de fer un comentari de text sobre l’anterior fragment.          

  1. Lectura i comprensió. Llegeix, entèn, assenyala. Mira d’entendre i de compendre.
  2. Autor i context
2.1 Situa l’autor Sèneca. Busca informació a la xarxa i als llibres d’ajut i referència.
Explica: segles (època), autors, la teoria o contribució filosòfica i les corrents a les quals pertanyen. Estoïcisme, filosofia hel·lenística. [3 punts].
  1. Anàlisi del contingut.
3.1  Expliqueu breument la idea principal i les idees secundàries del text i la seva xarxa conceptual. [Recomanació entre 80 i 100 paraules aproximadament. Assegura de què parla, de què tracta i deixa altres temes per a la resta de preguntes. No ho facis amb esquema]  [3 punts]

3.2 Defineix segons el text (en el text i des del text) els següents conceptes:  a) “felicitat”; b) “bé de l’ànima” (Recomanació: al voltant de 25 paraules). [2 punts]. Posa-hi un títol i justifica la resposta.


  1. Opinió i valoració personal.
            Cal emetre un judici explicat i justificat. Raona justifica i explica. [2 punts].


[Recomanació: Ajuda al corrector, treballa bé i ordenament. Posa el nom el grup i numera les pàgines. Fes bona lletra, estil, cal·ligrafia i ortografia. Pregunta’t, qüestiona’t i fes de filòsofa o filòsof, raona i justifica les explicacions. La més important seria la pregunta 3 “Análisi del contingut”. Tot Sèneca i els seus conceptes. Mira aquesta recomanació.] A entregar a mà o amb ordinador, l’any  actual. Abans de que s’acabi el primer trimestre, cap al 25 de novembre. Per a dubtes i demés seria un bon dia, tots els dimecres del món a l’hora del pati. Al Moodle, si mai arrenca, hi haurà el fòrum i tota la informació.

Comentaris

Entrades populars